Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
3 hör ihop, vilken ska bort?
När jag var liten var Fem Myror🐜 Är Fler Än Fyra Elefanter🐘 nästan religion, och för mig var Brasses Lattjolajbanlåda höjdpunkten. Så idag tänkte jag hedra Brasse Brännström med min egna variant. Det handlar om vindruvor🍇 som vi ju faktiskt äter eller dricker i någon form både som både barn och vuxna. Som russin, vin eller nu i juletider dubbelt upp som rödvinsglögg med russin i. Utmaningen är att hitta vilka tre som hör ihop och vilken som sticker ut 😄.

Anledningen att det är viktigt är för att vindruvor tyvärr innehar den absoluta topplaceringen inom besprutad mat. Visste du att av all frukt som odlas i världen står vindruvor för cirka 45%. Av dessa används cirka 10% som bordsdruvor, 5% torkas till russin och resterande 85% till vin.

Kemiska bekämpningsmedel är framtagna för att döda oönskade växter och djur. När de sprids i naturen påverkar kemikalierna den biologiska mångfalden och kan på kort och lång sikt påverka människors hälsa. Barn är extra känsliga för exponering av kemiska bekämpningsmedel och när det gäller vindruvor och russin är det extra viktigt att tänka på eftersom de ofta anses som nyttiga alternativ till godis.

Vid odling av vindruvor används stora mängder kemiska bekämpningsmedel. Närmare 15% av alla kemiska bekämpningsmedel i Europa används till vindruvor. Totalt sprids varje år 220 000 ton kemiska bekämpningsmedel i det europeiska jordbruket. Det blir ungefär ett halvt kilo aktiva ämnen per invånare och år i EU😱. (Källa: Naturskyddsföreningen)

I flera tester från Livsmedelsverket innehöll ALLA konventionella vindruvor rester av bekämpningsmedel. Flera av vindruvorna innehöll rester från många olika bekämpningsmedel och vissa överträffade det som kallas akut referensdos, dvs en sådan dos som vid ett tillfälle kan ha effekt på hälsan.

Så om du vill ha en god jul🎅🏻 i år för dig själv, din familj och för planeten - satsa på ekologiskt när du köper vindruvor, russin, glögg och vin!

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg