Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Sanningen bakom Citronsyra (E330)
Citronsyra (E330) är idag en av de vanligaste tillsatserna i mat och har absolut ingenting att göra med citroner🍋. 99% av all citronsyra som används tillverkas genom att man jäser kolhydrater (oftast används majs🌽 som är billigast) med hjälp av svartmögel (Aspergillus Niger). Möglet filtreras sen bort genom att tillsätta släckt kalk ( kalciumhydroxid) som ger ett kalciumcitratsalt som i sin tur behandlas med svavelsyra som utkristalliserar citronsyran.

Det är inget nytt fenomen utan redan 1893 upptäckte amerikanska kemister att man kunde använda svartmögel för att producera citronsyra, men det började först användas i samband med första världskriget när man inte längre kunde importera citroner från Italien till USA.

Det som är nytt är dock den explosionsartade ökningen av användningen (som ni kan se på bilden om ni svajpar åt höger). Anledningen är såklart att det är så billigt att tillverka. Kina dominerar världsproduktionen som 2016 var uppe i 2,3 miljoner ton. Och idag tillverkas 99% av all citronsyra genom mögelsvamp.

Hälften av all citronsyra som tillverkas används i drycker (i många energidrycker är det den största ingrediensen efter vatten). 20% som surhetsregulerande medel eller smaksättare av livsmedel och resten för rengöringsprodukter, kosmetika och läkemedel.

Enligt EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA är citronsyra säker att använda i matproduktion eftersom den endast får framställs av icke-toxinproducerande stammar av svartmögel. Och för de allra flesta är det nog sant. Men det förekommer många rapporter om personer som får allergiska reaktioner av citronsyra.

Med tanke på den ständigt ökande mängden citronsyra vi får i oss via mat och dryck och hur kraftig ökningen är av matallergier (se bild) tycker jag det kan vara på sin plats att vi konsumenter är försiktiga och att livsmedelstillverkarna funderar ett varv till på att använda Äkta Vara.

💁🏼‍♂‍Vad säger ni? Är det inte värt att betala någon krona mer för riktig mat? Varför inte använda naturliga alternativ när det faktiskt finns?

3 kommentarer

sds

sds

håller med

Timothy Murray

Timothy Murray

Hej,
Bara så att jag är helt med, vad är den äktavaran? Är det att använda citronjuice istället i till ex juice osv?

MVH
Timmy

Micha M Popovic

Micha M Popovic

Självklart, det ska vara äkta vara. Konsumenterna sätt press på producenter, köp endast äkta vara.

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg