Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Fabriksfiber vs naturliga fiber
Dags att prata lite om fibrer igen, eller kostfibrer, som det också heter. Fibrer är kolhydrater som finns i växtbaserad🥦 mat som vårt matsmältningssystem inte klarar av att bryta ner. Fibrerna börjar alltså förbrännas först i tjocktarmen där de flesta av våra tarmbakterier finns, och är viktiga för både bra tarmfunktion och tarmhälsa.⁠
--⁠
Fiberrika livsmedel ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel vilket kan minska småätandet och göra det lättare att hålla vikten. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och gör att blodsockret hålls mer stabilt.
--
Det jag vill lyfta fram idag är att man inte enbart (som de stora livsmedelsföretagen vill få oss att tro) kan få i sig fibrer genom att köpa flingor där det på förpackningarna skriks ut hur mycket fibrer produkterna innehåller. Tvärtom får du då istället i dig ett näringsfattigt, sötat och tillsatsrikt alternativ som din kropp inte kommer tacka dig för😨. Och för många som har problem med sin mage i form av IBS eller liknande är produkter med vetekli (som ofta finns i flingorna) en ren katastrof.

Istället har naturen (som vanligt) löst det här alldeles utmärkt åt oss. Fibrer finns i grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor, linser och fullkornsris. Och visst är det ganska fantastiskt att en liten passionsfrukt innehåller mer fiber (och mindre socker!) än vad ingenjörerna på Kellogg’s lyckats mixtra fram i sina fabriker🏭?

Utmaningen är att de flesta av oss äter för lite frukt och grönsaker. Vi ska ligga på 500-800g om dagen vilket inte många av oss gör, och därför får vi inte i oss den mängd på ca 25-35g fibrer som vi behöver.

👉🏻Sammanfattningsvis är det självklart helt OK att äta flingor då och då. Så länge som man mår bra, och att man förstår att det varken är den enda eller bästa källan till fibrer. Vi måste bli medvetna om att alla miljoner som läggs på marknadsföring av så kallade hälsosamma livsmedel inte är till för vår hälsa utan enbart för livsmedelsföretagens plånböcker💰.

1 kommentar

iheqalazarey

iheqalazarey

] Aqidafdb xpt.fgmn.paradiset.com.ytl.zh http://slkjfdf.net/

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg