Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Julpotatis eller fulpotatis?
En sak som ofta förvånar mig är hur få som känner till att potatis🥔 är en av de viktigaste produkterna att välja ekologiskt. I vissa fall kan det ju vara OK att handla svenska konventionella grönsaker, men inte i det här fallet!

Potatis odlas i Sverige på 1% av den svenska åkermarken men står för 40% av den totala användningen av kemiska bekämpningsmedel för svampsjukdomar. Den besprutas mot ogräs, insekter och för att få blasten att vissna vid rätt tidpunkt, men mest sprutas den för att förhindra svampsjukdomen bladmögel.

☝🏻Viktig nördfakta: I genomsnitt besprutas svensk potatis 7,5 gånger under en växtsäsong och mest krävande är de vanliga potatissorterna Bintje och King Edward. Varje svensk äter årligen ca 80 kg matpotatis eller tillsammans ca 750 000 ton. Därutöver är 20% av matpotatisen importerad från andra länder, och i dessa är bekämpningsmedelsanvändningen ofta dubbelt så hög som i Sverige. Tex efterbehandlas potatisen med antigroningsmedlet klorprofam. Klorprofams hälsoeffekter är kända och gör att blodets förmåga att ta upp syre försämras, och vid höga halter kan man känna av effekter som huvudvärk och trötthet.

Bekämpningsmedlens långsiktiga effekter på hälsa och miljö är relativt okända. Framför allt när flera olika kemikalier samverkar. Det finns studier som visat att ett medel kan vara tio gånger giftigare i kombination med ett annat medel.

Med KRAV-märkta potatisar vet du att naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte fått användas i odlingen. Det betyder mindre kemikalier i grundvatten, vattendrag och odlingsjord, större biologisk mångfald och bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare. Och förstås mindre kemikalier i din mat.

💁‍♂️Så vad väljer vi? KRAV-märkt ekologisk julpotatis istället för konventionell fulpotatis, eller hur?

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg