Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Kassia kanel VS Ceylon kanel
KANEL – Jag älskar smaken av kanel. Troligtvis för att jag också är en stor äppelfantast och när jag var yngre brukade tävla med min pappa om vem som kunde laga godast äppelpaj. Men det jag inte visste på den tiden är att det är stora skillnader på kanel och kanel.

Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd (Cinnamomum). Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter i världen och i Sverige domineras marknaden av Kassiakanel från Kina. Inte oväntat för att den är billigare än Ceylonkanelen från Sri Lanka (tidigare Ceylon), som också kallas äkta kanel.

Kanel har en rad hälsofördelar och har använts i årtusenden i de flesta kulturer både som smaksättare och i olika huskurer. Som jag har skrivit om tidigare är kanel packat med antioxidanter och har även i flera studier visat sig vara antiinflammatorisk och ha positiva effekter på blodsockerregleringen, insulinkänsligheten och matsmältningen. Det gör att populariteten för kanel ökat rejält de senaste åren.

MEN: kanel innehåller också ett gift som heter Kumarin som vid höga doser över tid kan skada levern. Enligt finska livsmedelsverket Evira innehåller Kassiakanel mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för Ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram. Svenska livsmedelsverket rekommenderar att man som vuxen maximalt äter maximalt en tesked Kassiakanel om dagen och en 4åring ska max få i sig 1/3 tesked per dag.

🔑Sammanfattningsvis: fortsätt att använda kanel och njut av både smak och hälsofördelar men se till att du väljer Ceylonkanel och inte ”vanlig” kanel. Det kostar några kronor extra men det har du igen i en bättre hälsa.

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg