Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Labbkatt eller Lussekatt?
För någon vecka sedan när jag var och handlade mat i vår lokala matbutik ville min 4-åriga dotter prompt ha en nybakad lussekatt som låg i displayen från @bonjournybakat. I min enfald/trötthet/okunskap (äter inte bullar från butik) tänkte jag att det här är dagsfärskt och då behövs ju egentligen inte massor med fejktillsatser och annat skräp.

Tyvärr hade jag (såklart) fel och jag kan så här i efterhand inte säga att jag blev förvånad, men ändå rejält besviken😡. Lantmännen Unibake som äger varumärket BonJour borde försöka leva upp till vad man lovar på hemsidan:
”Nybakat bröd är vår passion” och ” Vi tillhör Lantmännen Unibake som ägs av svenska lantbrukare genom Lantmännen-koncernen, som
ansvarar för livsmedelsproduktion från jord till bord. Därmed är vår verksamhet fast förankrad i en omsorg om naturen och respekt för resurser och råvaror”.

Ehhh🤔 - En mer korrekt slogan vore ”Vi är experter på att hitta sätt att tillverka billigt och med lång hållbarhet och sätta vackra ord på det”. Tittar man på vilka råvaror som man ”med respekt” valt till lussekatten så är det hela 27 st varav 5 tillsatser och okänt antal aromer så tycker jag nog det handlar mer om en Labbkatt🙀 än en Lussekatt.

Man lyckas trycka in palmolja (ej certifierad!) och rapsolja eftersom smör är dyrt och inte klarar samma hållbarhetstid. Två olika emulgeringsmedel (E471, E472e) för att kunna blanda ihop ingredienser som annars inte blandas och att få bullen att bli större och att kännas färskare än vad det är. Mjölbehandlingsmedel (E300) för att bygga volym. Förtjockningsmedel (E466) karboximetylcellulosa för att skapa rätt konsistens. Druvsocker som smakförstärkare och för att förlänga hållbarheten. Sen har man tryckt in tre former av protein (ärta, potatis, böna). Oklart varför - kanske för att näringsdeklarationen ska se bättre ut? Dessutom både vitamin A och D? Ska man använda bullen som kosttillskott💊??

Lämna en kommentar