Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Välj rätt kalorier
KALORIER🥦 – En av de största matlögnerna genom tiderna är att alla kalorier är lika mycket värda.

Mat är så mycket mer än kalorier. Det är information som våra celler behöver för att fungera. Information som vår ämnesomsättning kan använda smidigt och effektivt eller behöva traggla sig igenom.

Därför blir jag så trött när jag ser alla instakonton där man jämför kalorier på olika produkter och där den med lägst kalorier alltid är bäst. Ofta är det riktiga skitprodukter med sötningsmedel som man jämför med naturlig mat som dock har högre kaloriantal för att det inte är skapat i en kalorireduceringsfabrik🏭.

När du äter en produkt med olika sockerarter och fruktjuice (som en gummibjörn) matas blodet med fruktos som i stort sett bara leverceller kan ta upp. I läroböcker står det ofta att kroppen omvandlar fruktos till glukos, men det sker bara om levercellerna är tomma på glukos, vilket de sällan är. I vårt moderna samhälle lider kroppen sällan brist på energi och då tillverkar levern i stället fettsyror från fruktos. Problem med fettlever ökar nu även bland barn o leverns fettproduktion är även kopplat till bukfetma och typ 2-diabetes.

Broccoli å andra sidan är rik på fiber och låg på kolhydrater och socker. Du skulle behöva äta ett berg av broccoli för att komma upp i samma mängd kalorier som en påse med gummibjörnar. Och tack vare fibrerna i broccolin skulle du vara mätt långt innan det hade hänt.

Att äta bra ska inte handla om KVANTITET i form av kalorier. Det enda du behöver fokusera på är KVALITET.

Riktig mat som färgglada grönsaker, låg-glykemiska frukter, hälsosamma fetter (som nötter, frön, avokado, oliver etc), naturligt glutenfria korn och gryn, baljväxter och animaliskt protein från ansvarsfulla producenter kommer ge dina celler den information de behöver för att fungera optimalt.

Så välj Björnbär istället för Gummibjörnar och fokusera mer på kvalitet än kvantitet. Det kommer att förändra din relation till mat och din hälsa kommer att tacka dig.

Lämna en kommentar