Liquid error: Could not find asset snippets/bold-memberships-article.liquid
Välj rätt oxfile idag!
OXFILÉ🥩 – För många en klassisk rätt på nyårsmiddagen. Generellt sett tycker jag det kan vara dags att byta ut den mot ett mer klimatsmart alternativ, men för alla som vill ha kvar köttet på nyårsafton vill jag verkligen pusha för att välja rätt.

Många av er vet att jag och Paradiset bojkottade icke-ekologiska produkter från Brasilien🇧🇷 i juni och framåt förra året. Dels på grund av den enorma skövlingen av Amazonas regnskog (som fortfarande pågår!) och dels på grund av den kraftigt ökande användningen av i EU förbjudna kemiska bekämpningsmedel.

Jag skrev redan då om ”naturköttet” (påhittad beteckning/varumärke som vill påskina att det är ett naturbeteskött vilket är en officiell beteckning) från den svenska importören Norvida AB). Sedan dess har man på Norvidas hemsida fullständigt bombarderat med hur hållbara man är och lagt till en rad spännande loggor för att stärka sin sak. I call BS💩.

Faktum kvarstår att tre miljoner portioner oxfilé importerades i fjol från Brasilien (enligt @amazonwatchsverige) och köttet kommer från världens största köttproducent JBS som är huvudleverantör till Norvida i Sverige. Och JBS har varit i rejäla blåsväder många gånger på grund av falska hälsocertifikat, korruptionshärvor och bevisad regnskogsskövling för att skapa ny betesmark. Utöver att regnskogen skövlas är det också 10 358 km mellan Brasilien och Sverige vilket borde vara skäl nog att inte köpa.

💁🏼‍♂‍Vad kokar det ner till som vanligt? Priset vi konsumenter är villiga att betala💰. Ja, ekologiskt gräsbeteskött från Sverige är nästan dubbelt så dyrt som fulköttet från Brasilien. Men det smakar minst dubbelt så gott, du kan äta med gott samvete, och varför inte äta halva mängden kött och njuta istället?

Lämna en kommentar

Populära produkter

Kung Markatta Tomater Krossade
Kung MarkattaTomater Krossade
Försäljningspris14 kr

Medlemmar betalar -29%

400 g
35 kr/kg
Renée Voltaire Agave Naturell
Renée VoltaireAgave Naturell
Försäljningspris40 kr

Medlemmar betalar -12%

330 g
166,67 kr/kg
Biofood Cashew Hela
BiofoodCashew Hela
Försäljningspris249 kr

Medlemmar betalar -20%

750 g
332 kr/kg