Är keto dieten bra?

Ketogen kost, eller keto, är en mycket strikt variant av lågkolhydratkost (LCHF) som ökar fettförbränningen i kroppen. Det kan innebära många potentiella fördelar för viktminskning, hälsa och prestation, men kan också vara lite tufft och leda till lite biverkningar i början. OBS! Räkna med att det tar ca 2 veckor för kroppen att ställa om till fettdrift.

Ketogen kost påminner om andra former av lågkolhydratkost, som Atkins eller strikt LCHF. De strikta varianterna av lågkolhydratkost är ofta ketogena av bara farten. Den stora skillnaden mellan strikt LCHF och keto är att intaget av protein är begränsat i den senare.

På ketogen kost byter din kropp bränsle till att drivas nästan uteslutande på fett. Insulinnivåerna blir mycket låga och fettförbränningen ökar dramatiskt. Ditt lagrade fett blir lättillgängligt som bränsle för kroppen.

Det är naturligtvis toppen om du behöver gå ner i vikt, men det finns också fler, mindre uppenbara, fördelar. Exempelvis blir du mindre hungrig och får en stadig tillförsel av energi från ditt kroppsfett.

När kroppen producerar ketoner kallas det att man befinner sig i ketos. Det snabbaste sättet att nå dit är genom fasta.

Vem ska INTE äta ketogen kost?

De allra flesta kan äta ketogen kost utan problem, men om du medicinerar din diabetes med insulin, medicinerar du högt blodtryck eller ammar du kan extra förberedelse eller anpassning krävas.

Kolhydrater (0 - 5 E%)

Ät en mindre mängd grönsaker som växer ovan jord (prioritera gröna bladgrönsaker, spenat, broccoli, blomkål, sparris, avokado och alger)

  • Uteslut tomater, rotfrukter, frukter och bär
  • Maximalt 20 gram kolhydrater
  • Inga ensamma kolhydrater på tom mage

Proteiner (cirka 15 E %)

Kött, fisk & ägg som motsvarar ytan av din knutna näve 3 gånger per dag

  • Uteslut alla mjölkprodukter utom smör
  • Maximalt 1 gram protein per kilo kroppsvikt

Fetter (80 E %)

Hög andel fett till varje måltid (smör eller ghee, kokosolja, MCT-olja, avokado, olivolja, äggula)

  • Uteslut kaffe, té med koffein, vin, mörk choklad
  • Var extra generös med kokosolja, MCT-olja och smör

Det betyder att du helt och hållet måste undvika all söt mat, samt även stärkelserik mat som bröd, pasta, ris och potatis. Följ riktlinjerna för strikt LCHF och kom ihåg att kosten ska vara rik på fett, inte protein.

Du hittar alla bra fetter och även kosttillskott du behöver under kategorin Kostbaserat och underkategori Keto på paradiset.com